Jyväskylän kaupungin Circwaste - käyttäjälähtöiset kokeilut -hankkeessa tavoitellaan jätteiden vähentämisen ja kierrättämisen tehostamisen lisäksi tavaroiden, palvelujen ja materiaalien uusio- ja yhteiskäytön yleistymistä. Tämän lisäksi asukkaiden ja muiden toimijoiden käyttäytymistä pyritään edistämään ja kannustamaan kohti resurssiviisautta ja kestävää kiertotaloutta.
Hankkeessa toteutetaan avoimen ideahaun perusteella kaupungin asukkailta saatuja arjen kiertotalouteen liittyviä kokeiluja. Kokeiluissa edistetään jätteiden lajittelua ja kierrätystä, vähennetään jätteen määrää, kannustetaan jakamistalouteen ja yhteiskäyttöön sekä yleisesti kestäviin elämäntapoihin Jyväskylässä.
Kaupungin hanke on osa seitsenvuotista, EU-rahoitteista ”CIRCWASTE - Kohti kiertotaloutta”-konsortiohanketta, joka edistää kiertotaloutta, lisää materiaalitehokkuutta ja toteuttaa kansallista jätesuunnitelmaa.
Kokeilussa testattiin muovipakkausjätteen lajittelua ja keräyspalvelua taloyhtiössä. Tavoitteena oli testata lisääntyykö muovin kierrätys taloyhtiöissä yhtiökohtaisten muovinkeräysastioiden ja neuvonnan avulla.
Yhteensä kokeilun aikana muovijäteastioihin kerättiin 129 kg jätettä, josta kuitenkin yli puolet oli muuta kuin kierrätyskelpoista muovia, mm. biojätettä, lasia, metallia jne. Muovin lajittelussa ei siis kokeilujakson aikana onnistuttu neuvonnasta huolimatta.
Parhaat opit:
Tilanne kokeilun jälkeen:
Lue muovinlajittelu- ja keräyskokeilun tarkempi kokeilutarina Circwaste - hankkeen verkkosivuilta.
Kokeilussa luotiin toimintamalli Keski-Suomen opiskelija-asuntosäätiö KOAS:n opiskelija-asunnoissa asuvien opiskelijoiden huonekalujen ja muun tavaran kierrätystä varten. Kierrätystä varten kehitettiin oma kierrätyskonttisovellus KOAS Booking-järjestelmän osaksi sekä otettiin käyttöön fyysinen tavaroiden kierrätysvarasto.
Kokeilun tavoittena oli luoda ja testata helppokäyttöistä toimintamallia tai järjestelmää, jolla tavara vaihtaisi omistajaa muuttojen yhteydessä sen sijaan, että tavara päätyisi asuntoloiden jätekatoksiin.
Kokeilu oli onnistunut ja kokeilujakson aikana tavara vaihtoi omistajaa pääasiassa ilman kierrätyshuoneen käyttöä. Ylimääräisen tavaran määrä jätekatoksissa väheni.
Parhaat opit:
Tilanne kokeilun jälkeen:
Lue tarkempi kokeilutarina Opiskelijatalon kierrätyskontti -kokeilusta Circwaste -hankkeen verkkosivuilta.
Kokeilun tavoitteena oli lisätä biokaasuautoilun tunnettuutta, ymmärtämystä biokaasun käytöstä ajoneuvoliikenteessä sekä sen ympäristöhyödyistä. Kokeilun aikana kartoitettiin biokaasuautoiluun liittyviä asenteita ja tietoisuutta kyselyn avulla sekä toteutettiin aiheeseen liittyvä tiedotuskampanja. Tiedotuskampanja oli kohdistettu niin asukkaille kuin autokauppiaillekin.
Parhaat opit:
Tilanne kokeilun jälkeen:
Lue Biokaasuautoilu tutuksi -kokeilun tarkempi kokeilutarina Circwaste -hankkeen verkkosivuilta.
Kokeilussa testattiin mediataiteen alan toimijoiden laitteistojen yhteiskäyttöä oman lainaussovelluksen avulla Keski-Suomessa. Laitelainaamo toteutettiin Sharetribe-alustalla.
Parhaat opit:
Tilanne kokeilun jälkeen:
Lue kokeilun tarina Circwaste - Käyttäjälähtöiset kokeilut -hankkeen verkkosivuilta.
Kokeilussa testattiin Jyväskylän asuinalueilla kiertävää palvelua, joka auttaa asukkaita vaatteiden ja tavaroiden korjaamisessa. Kokeilun avulla pyrittiin lisäämään tietoisuutta esimerkiksi ompelimojen, suutarien ja puuseppien palveluista ja siten pidentämään tavaroiden käyttöikää.
Korjauspajatoimintaa testattiin Jyväskylän Kädentaitomessujen sekä Jyväskylän kansalaisopiston käsityöneuvonnan yhteydessä. Korjausompelua tarjottiin myös yhdessä päiväkotiryhmässä. Kokeilujakson aikana toteutetut korjauspalvelut tarjottiin käyttäjille maksuttomasti.
Parhaat opit:
Tilanne kokeilun jälkeen:
Tutustu Liikkuva korjauspaja -kokeilun tarinaan tarkemmin kaupungin Circwaste-hankkeen verkkosivuilla.
Kokeilussa testattiin keskitettyä puutarhajätteen keräystä sekä puutarhamullan toimitusta pientaloalueella. Kokeilun tavoitteena oli vähentää asukkaiden autoilusta aiheutuvia päästöjä mahdollistamalla keskitetty puutarhajätteen keräys sekä puutarhamullan toimitus sen sijaan, että jokainen ajaisi jätteensä itse jäteasemalle tai hakisi puutarhamullat jostain kauempaa.
Keskitetty puutarhajätteen keräys mahdollisti myös sen, että jäte tuli asianmukaisesti kerättyä ja toimitettua oikeaan paikkaan jatkokäsiteltäväksi. Molemmat palvelut tarjottiin asukkaille maksuttomasti kokeilujakson aikana.
Parhaat opit:
Tilanne kokeilun jälkeen:
Lue Puutarhajäte mullaksi -kokeilun tarkempi kokeilutarina Circwaste -hankkeen verkkosivuilta.
Kokeilussa kehitettiin kirpputorikonseptia tarjoamalla mahdollisuus lahjoittaa myymätön tavara kierrätettäväksi sen sijaan, että se mahdollisesti päätyisi sekajätteeseen tai jäisi ihmisten varastoihin.
Toimintaa kokeiltiin kahdessa kirpputoritapahtumassa kokeilujakson aikana. Tapahtumien päätteeksi myymätön tavara haettiin ja lajiteltiin asianmukaisesti edelleen myytäväksi sekä soveltuvin osin materiaalina kierrätettäväksi.
Parhaat opit:
Tilanne kokeilun jälkeen:
Lue Siivouspäivä 2.0 -kokeilun tarkempi kokeilutarina Circwaste -hankkeen verkkosivuilta.
Kokeilussa testattiin, saadaanko taloyhtiön jätelajittelua ja -kierrätystä parannettua sisätilojen lajitteluastioiden päivittämisen ja lajitteluohjeistuksen avulla.
Kokeilu toteutettiin yhteistyössä Jyväskylän Vuokra-asunnot Oy:n kanssa: mukana oli kolme JVA:n taloyhtiötä. Kokeilu oli osa opinnäytetyön tutkimusta, kahteen taloyhtiöön lisättiin jäteneuvontaa (vertailutalo) ja toiseen näistä lisäksi huoneistokohtaiset lajitteluastiat (kokeilutalo). Yksi taloyhtiöistä toimi kontrollitalona.
Parhaat opit:
Tilanne kokeilun jälkeen:
Lue lajittelukokeilun tarkempi kokeilutarina Circwaste - hankkeen verkkosivuilta.
Kokeilussa testattiin kohdistetun viestintäkampanjan vaikutusta kaupungin asukkaisiin lisäämällä tietoisuutta paikallisista jakamistaloutta sekä arjen resurssiviisautta ja kestävää elämäntapaa edistävistä palveluista Jyväskylässä.
Viestintäkampanja toteutettiin sosiaalisen median kanavissa. Viestinnän tueksi avattiin verkkosivusto paikallisista palveluista kestävään elämäntapaan ja ilmastoystävälliseen arkeen Jyväskylässä JAPA ry:n verkkosivuille.
Somesarja tavoitti yhteensä noin 2800 asukasta per postaus Facebookin välityksellä sekä noin 800-900 henkilöä Instagram stories:n kautta. Somesarja pyöri aktiivisesti neljä viikkoa.
Parhaat opit:
Tilanne kokeilun jälkeen:
Tutustu aineistoihin Arjen ilmastotekoja Jyväskylässä –nettisivustolla.
Lue viestintäkokeilun tarkempi kokeilutarina Circwaste - hankkeen verkkosivuilta.
Kokeilun tavoitteena oli ensivaiheessa selvittää, millä edellytyksillä kylpylän kiertovettä voitaisiin uusiokäyttää ja millaisia mahdollisuuksia uusiokäytölle olisi Scandic Laajavuoren kylpylätoiminnan yhteydessä.
Kokeilun selvitystöitä tehtiin oppilaitosyhteistyössä Jyväskylän yliopiston sekä JAMK:n opiskelijoiden kanssa, ympäristövaikutusten arviointi-kurssin yhteydessä, JAMK projektiosaaja-työn kautta sekä kahden opinnäytetyön muodossa.
Esiselvitysten ja niiden pohjalta Scandicin kanssa käytyjen keskustelujen perusteella todettiin pian, ettei kokeilun konkreettiselle toteutukselle löydy kustannustehokasta toteuttamistapaa, joka voitaisiin toteuttaa kokeiluna Circwaste-hankkeen puitteissa.
Parhaat opit:
Tilanne kokeilun jälkeen:
Tutustu kiertovesikokeiluun suunnitteluun liittyviin esiselvityksiin Circwaste -hankkeen verkkosivuilla.
Kokeilussa kaupungin opiskelijat pääsivät testaamaan yhteiskäyttöautoa. Kokeilulla pyrittiin vaikuttamaan opiskelijoiden asenteisiin autoilua ja auton omistamisen tarvetta kohtaan tarjoamalla mahdollisuus yhteiskäyttöauton testaamiseen ja käyttämiseen kevään ja alkukesän ajan. Kokeiluun valikoitui kaasuauto, joten kokeilussa voitiin samalla parantaa tietoisuutta myös ympäristöystävällisestä (bio)kaasuautoilusta. Kokeilu toteutettiin yhteistyössä yhteiskäyttöautopalvelu Omago Oy:n sekä Keski-Suomen opiskelija-asuntosäätiö KOAS:n kanssa.
Autoa käytti kuukausittain noin 40 eri käyttäjää ja palveluun rekisteröityi kokeilun aikana yhteensä 185 henkilöä. Auton kuukausikohtainen käyttöaste oli keskimäärin noin 19 %. Käyttöaste on yhteiskäyttöautoilla yleensä merkittävästi parempi verrattuna yksityisautoihin, joiden käyttöaste on keskimäärin noin 5 %
Parhaat opit:
Tilanne kokeilun jälkeen:
Lue opiskelijoiden yhteiskäyttöauto- kokeilun tarkempi kokeilutarina Circwaste - hankkeen verkkosivuilta.
Kokeilun tavoitteena oli vähentää ruokahävikkiä ruokailijoiden lautashävikin automaattisen seurannan ja asiakaspalautteen avulla. Kokeilun toteuttamiseksi testattiin Biovaaka-järjestelmää Vaajakummun koulun ruokalassa. Kokeilun toteutti kaupungin ateriapalveluista vastaava Kylän Kattaus.
Biovaaka-järjestelmän avulla selvitettiin, millä tavalla havainnollisen ja omakohtaisen palautteen saaminen vaikutti ruokahävikin määrään.
Parhaat opit:
Tilanne kokeilun jälkeen:
Biovaaka on edelleen Kylän Kattauksen käytössä. Se kiertää kouluta toiselle lukukausittain ja sen avulla kerätään dataa niin lautas- kuin linjastohävikin määrästä eri kouluilta. Biovaa’an kautta saatua tietoa on hyödynnetty myös opetuksessa.
Lue kestävämpi ateriapalvelu -kokeilun tarkempi kokeilutarina Circwaste - hankkeen verkkosivuilta.
Kokeilun kartoitettiin, millaista muovipakkausjätettä terveydenhuollossa syntyy, mistä se on peräisin, ja miten lajittelu saadaan järjestettyä mahdollisimman vaivattomaksi. Kokeilun kohteena olevassa Palokan hammashoitolassa ei ollut ennen kokeilun aloittamista keräystä muovipakkauksille.
Kokeilussa laadittiin ja otettiin käyttöön muovipakkausten (sekä muidenkin jätejakeiden) lajittelua ja kierrätystä helpottavat ja selkeyttävät lajitteluohjeet sekä järjesteltiin lajittelupisteet kuntoon taukohuoneissa ja varastoissa.
Parhaat opit:
Tilanne kokeilun jälkeen:
Lue terveydenhuollon muovin lajittelu- ja kierrätyskokeilun tarkempi kokeilutarina Circwaste - hankkeen verkkosivuilta.
Kokeilussa koottiin paikallisia kestävää elämäntapaa tukevia palveluja Jyväskylän kaupungin karttapalveluun, jotta ne olisivat kootusti löydettävissä. Karttapalvelun avulla tuodaan tunnettuutta kaupungin kestävää elämäntapaa tukeville palveluille sekä voidaan siten kannustaa asukkaita hyödyntämään palveluja kestävämmän arjen edistämiseksi.
Kokeilun toteutti muotoilutoimisto 2Loops, joka kokosi kestävää elämäntapaa tukevia palveluja yhteen ja laati niiden perusteella eri kategoriat, jotka syötettiin kaupungin karttapalveluun omalle karttatasolleen.
Karttapalvelusta viestittiin kokeilun aikana asukkaille kahden viestintäkampanjan avulla sekä järjestettiin lisäksi hakukampanja yrityksille, jotta he voivat myös itse ilmoittaa oman yrityksensä mukaan karttapalveluun. Kaksi Jyväskylän yliopiston kognitiotieteiden laitoksen maisteriopiskelijaa toteuttivat pro gradu -työnsä kokeiluun liittyen.
Parhaat opit:
Tilanne kokeilun jälkeen:
Lue kokeilun tarina Circwaste - Käyttäjälähtöiset kokeilut -hankkeen verkkosivuilta.
Tutustu kestävien elämäntapojen karttapalveluun.
Kokeilussa selvitettiin, kuinka paljon urheilu- ja liikuntatapahtumien kahvio- ja ruokailutoiminnan hiilijalanjälki pienenisi parantamalla jätteiden lajittelua sekä huomioimalla kiertotalous- ja ympäristövastuullisuusnäkökulmat liikuntatapahtuman ruokailu- ja kahviotoiminnan hankinnoissa.
Kokeilu toteutettiin käytännössä jyväskyläläisen voimisteluseura Palokan Ilo, voimistelu ja liikunta ry:n kilpailutapahtumassa. Tapahtumassa järjestettiin kahviossa syntyville jätteille lajittelumahdollisuudet sekä tarjottiin lajitteluohjeistusta. Pääpaino oli biojätteen lajittelun mahdollistamisessa ja edistämisessä.
Tapahtuman jälkeen arvioitiin/mitattiin syntyneiden eri jätejakeiden määrä, ja tämän perusteella tehtiin arviolaskelma toimenpiteiden vaikutuksesta hiilijalanjälkeen.
Tulosten perusteella biojätteen erilliskeräys vähentäisi tarkastellun kokoisen urheilutapahtuman jätteenkäsittelyn päästöjä reilut 30 %. Mikäli lisäksi kartongin lajittelu saataisiin tehostettua, voitaisiin päästöjä edelleen pienentää noin neljänneksellä.
Parhaat opit:
Tilanne kokeilun jälkeen:
Lue tarkempi kokeilutarina urheilu- ja liikuntatapahtumien hiilijalanjälki -kokeilusta Circwaste -hankkeen verkkosivuilta.
Kokeilussa toteutettiin pilottityöpajat vaatteiden ja tekstiilien korjaukseen, muodistamiseen ja uusiokäyttöön liittyen. Kokeilun tavoitteena oli herätellä asukkaita kulutuskäyttäytymisen muutokseen, tuotteiden käyttöiän pidentämiseen ja arvostamiseen sekä pikamuodin kyseenalaistamiseen.
Kokeilun avulla testattiin työpajojen toimintamallia ja liiketoimintapotentiaalia sekä saatiin tärkeää tietoa asiakaskokemuksista työtä jatkavan Jyväskylän kaupunkikeskustassa sijaitsevan, kestävään kuluttajuuteen liittyviä palveluja tarjoavan Neon Studion toiminnan kehittämiseen. Kokeilu toteutettiin Neon Studion lanseerausta edeltävänä testityöpajoina. Työpajoja oli vetämässä ammattitaitoinen käsityön opettaja.
Kokeilun alussa teetetty asukaskysely osoitti sen, että kiinnostusta tekstiilien ja vaatteiden muodistamiseen ja elinkaaren pidentämiseen liittyville tee-se-itse työpajoille löytyy (tuloksena 121 vastausta kyselyyn). Työpajoista saatiin erinomaista palautetta osallistujilta. Osallistujat kokivat onnistumisen hetkiä, kun he saivat rikkinäiset tai tuunaamista vailla olleet vaatteensa jälleen käyttöön ja samalla kehittivät arjen käsityötaitoja. Konkreettiset kädentaidot ovat jatkossakin apuna kodin vaatteiden ja tekstiilien käyttöiän pidentämisessä ja sitä kautta turhan jätteen synnyn ehkäisemisessä. Kokeilun työpajoihin osallistui yhteensä 15 asukasta.
Parhaat opit:
Tilanne kokeilun jälkeen:
Lue tarkempi kokeilutarina tekstiilien ja vaatteiden uusi elämä -kokeilusta Circwaste -hankkeen verkkosivuilta.
Kokeilun tarkoituksena oli testata asukkaiden luo tulevaa pyöränhuoltopalvelua ja kerätä tietoa, olisiko vastaavalle palvelulle kysyntää asukkaiden keskuudessa. Kokeilussa toteutettiin liikkuva pyöränhuoltokiertue, eli pyörähuoltopalvelu tuotiin valikoitujen taloyhtiöiden asukkaiden luo, jolloin asukkaan ei itse tarvinnut viedä pyörää huollettavaksi.
Pyörien huollon toteutti Jyväskylän Pyöräilyseura JYPS ry:n mekaanikot. Huoltopajassa tarkistettiin pyörien kunto, pumpattiin renkaat, öljyttiin ketjut ja kiristettiin ruuvit. Tarvittaessa vaihdettiin rikkinäiset osat, kuten renkaat, uusiin, mikäli asukas näin toivoi. Kokeilun puitteissa pyörien huolto oli asukkaalle maksuton, ainoastaan mahdolliset pyörään vaihdetut varaosat asukas maksoi itse.
Pyöränhuoltopajoihin ilmoittautui ennakkoon 35 asukasta. Koska pajoissa oli vielä tilaa, oli asukkaiden mahdollista tuoda pyörä huollettavaksi myös ilmoittautumatta. Kolmen huoltopäivän aikana huollettiin kaikkiaan 50 polkupyörää.
Parhaat opit:
Tilanne kokeilun jälkeen:
Pyöränhuoltokiertue ei jatkunut kokeilun jälkeen. Kokeilu kuitenkin osoitti, että tällaiselle palvelukonseptille olisi kysyntää, joten pyrimme välittämään viestiä eteenpäin pyörähuollon palveluntarjoajille.
Lue tarkempi kokeilutarina Pyörät pyörimään -kokeilusta Circwaste -hankkeen verkkosivuilta.
Kokeilun tavoitteena oli jakaa tietoa ja aktivoida jyväskyläläisiä zero waste -elämäntapaan viestinnän sekä tapahtumien avulla. Kokeiluun kuului kaupunkilaisille suunnattu viestintäkampanja, joka antaa käytännönläheistä ja konkreettista tietoa jätteen määrän vähentämisestä arjessa.
Viestinnän lisäksi järjestettiin viikon mittainen Zero waste –tapahtumaviikko, jolloin zero waste-teema jalkautettiin paikallisiin, jätteen ja hävikin vähentämistä tukeviin yrityksiin. Yritykset järjestivät tällöin omia tapahtumiaan zero waste-hengessä.
Parhaat opit:
Tilanne kokeilun jälkeen:
Tutustu Kestävä kaupunkikierros -kokeilun tarinaan tarkemmin kaupungin Circwaste-hankkeen verkkosivuilla.
Osana Jätteetön Jyväskylä -kampanjaa suunniteltiin neljä arjen zero waste -työpajaa. Työpajojen ideana oli tarjota osallistujille erilaisia jätteettömyyteen liittyviä vinkkejä ja tapoja, joita asukkaat voivat hyödyntää omassa arjessaan. Neljästä suunnitellusta työpajasta toteutettiin lopulta kaksi, ”Hävikistä herkkua” sekä ”Kosmetiikkaa kotikonstein” –työpajat. Työpajat toteutti JAPA ry. Ensimmäiseen työpajoista osallistui 15 henkilöä ja toiseen 18 henkilöä.
Parhaat opit:
Tilanne kokeilun jälkeen:
Zero Waste -työpajat olivat kertaluonteisia eikä toiminnalle ole suoraan tiedossa jatkoa. Kokeilu kuitenkin osoitti, että tällaisille käytännön työpajoille olisi kysyntää. JAPA ry pyrkii jatkamaan työpajatoimintaa resurssien niin salliessa.
Lue tarkempi kokeilutarina Pyörät pyörimään -kokeilusta Circwaste -hankkeen verkkosivuilta.
Kokeilussa testataan arjessa tarvittavien työkalujen lainaamoa kahdessa eri taloyhtiössä kolmen kuukauden ajan.
Outi Manninen
Ympäristöasiantuntija / Resurssiviisaustiimi
outi.manninen@jyvaskyla.fi