Biojätteen lajitteluaktiivisuutta pyritään nostamaan viestinnällisin keinoin (mm. tapahtumat, messut, neuvontatilaisuudet, vierailuryhmät). Lisäksi jätehuoltoviranomainen ylläpitää kompostointirekisteriä kiinteistöistä, jotka käsittelevät biojätteen omatoimisesti. Kiinteistöille tehdään myös seudullisesti kompostointitarkastuksia.
Jätehuoltoviranomainen suoritti vuoden 2023 aikana kompostointitarkastuksia 1060 kiinteistölle Jyväskylän seudulla.
Kompostitarkastusten yhteydessä kompostointi sekä biojätteen lajittelu ovat olleet jatkuvasti vuoden aikana esillä myös mediassa, kuten paikallisissa lehdissä. Jätehuoltoviranomainen on laatinut asiasta tiedotteita sekä antanut aiheesta haastatteluja lehtiin, verkkoon sekä radioon.
Kompostirekisterin tietoja on aktiivisesti päivitetty vuoden 2023 aikana. Jätehuoltoviranomainen on lähettänut kiinteistöille tekstiviestejä, joissa on pyydetty täydentämään tietoja kompostoinnista.
Tekstiviestikyselyn avulla saatiin päivitettyä noin 4000 kompostorin tiedot kompostointirekisteriin Jyväskylässä, Muuramessa, Laukaassa sekä Toivakassa
Mustankorkea järjesti vuoden 2023 aikana viestintäkampanjan biojätteen lajittelusta.
Jätehuoltoviranomainen suoritti kiinteistöille kompostitarkastuksia kesällä 2024. Tarkastuksia tehtiin Jyväskylässä, Muuramessa, Laukaassa sekä Toivakassa. Tarkastuksia suoritettiin lähes 1 200 asuinkiinteistölle.
Mustankorkean toteuttama kampanja biojätteen lajittelun tärkeydestä
Asuinkiinteistöille on lähetetty kirjeitä, joissa pyydetään täydentämään kompostorin tietoja.
Määrä varmistuu vuoden lopussa.
Jätehuoltoviranomainen seuraa jatkuvasti, että asuinkiinteistöt ovat hoitaneet velvollisuutensa biojätteen lajittelun osalta. Kiinteistöillä tulee olla joko tyhjennettävä biojäteastia tai kompostori. Niitä kiinteistöjä, joilla biojätehuolto ei ole kunnossa jätehuoltorekisterissä, huomautetaan asiasta kirjeitse.