Hulevesisuunnittelulla ohjataan minimoimaan sateilla syntyvät tulvahuiput, ehkäistään eroosiota, edistetään vajoveden muodostumista ja parannetaan vesistöihin purettavan huleveden laatua. Luontopohjaisen hulevesihallinnan menetelmiä ovat imeyttäminen, viivyttäminen, suodattaminen, laskeuttaminen ja puhdistaminen kasvillisuuden avulla ennen hulevesien ohjaamista vesistöön.
Vältetään runsaasti hulevesiä muodostavien pintojen suunnittelua ja rakentamista. Suunnitellaan lumien läjityspaikat sulamisvedet huomioiden. Saneerauskohteissa eriytetään hulevedet jätevesiverkostosta, jos mahdollista. Hulevesiratkaisuissa käytetään kestäviä, pitkäikäisiä rakennusmateriaaleja ja hyödynnetään jo olemassa olevia. Käytettävä kasvillisuus on hulevesiratkaisuihin sopivaa ja myös jo olemassa olevaa lajistoa hyödynnetään. Erityisesti vanhoja puita säilytetään. Viheralueilla hulevesiratkaisut voivat toimia myös vesiaiheina.
Luonnonmukaisilla hulevesiratkaisuilla huomioidaan ekosysteemipalvelut kokonaisuudessaan. Samalla kevennetään hulevesiverkkoon kohdistuvaa kuormitusta ja saadaan myös kasvualustoille kosteutta, erityisesti katualueiden puille ja muulle kasvillisuudelle. Kaikkiin luonnonmukaisiin hulevesiratkaisuihin laaditaan myös kunnossapitosuunnitelma,
Kunnossapitosuunnitelmien avulla pidetään luonnonmukaiset hulevesikohteet toimintakuntoisina.
Ympäristön suunnitelmissa tarkastellaan hulevesien käsittely; aluetasaus, ja kuivatussuunnitelmat sekä mahdolliset tulvareitit ja työmaavedet (rakentamisen aikainen työmaavesiohje/työmaavesisuunnitelma).
Tiina Mäkinen
Viherpalvelupäällikkö
tiina.makinen@jyvaskyla.fi