REDI(4)2030-hankkeen tavoitteena on rakentaa Jyväskylän kaupungille digitaalinen yhteistyöalusta kaupungin poikkihallinnollisen resurssiviisaustyön johtamisen tueksi ja Ympäristövahti-verkkosivusto, jonka kautta työn edistymistä voi seurata.
Osana REDI(4)2030-hanketta toteutettiin selvitys, jossa tarkasteltiin kuinka Jyväskylän kaupungin alueelliset kasvihuonekaasupäästöt kehittyvät kahden mahdollisen kehityspolun (skenaario) kautta vuoteen 2030 mennessä.
Perusuraskenaariossa (Business As Usual, BAU2030) tarkasteltiin kasvihuonekaasupäästöjen kehitystä kansallisiin ilmastopolitiikan toimiin ja lainsäädäntöön sekä yleiseen markkinakehitykseen ja yleisiin trendeihin perustuen. Hiilineutraaliusskenaariossa (HN2030) alueellisten päästöjen kehitystä arvioitiin ottaen huomioon paitsi BAU2030-skenaariossa tunnistetut kansallisten toimien vaikutukset, myös kaupunkikonsernin suunnittelemien ilmastotoimien vaikutukset.
Skenaariolaskennat toteutettiin Suomen ympäristökeskuksen (SYKE) kehittämällä avoimella skenaariotyökalulla. Kasvihuonekaasupäästöjen kehityksen analyysistä sekä BAU2030- ja HN2030- kehityspolkujen laadinnasta vastasi Sitowise Oy.
Ympäristövahti-palvelu koostuu Micorsoft Teams -sovelluksessa toimivasta sisäiseen käyttöön tarkoitetusta digitaalisesta yhteistyöalustasta ja ulkoisista verkkosivuista.
Yhteistyöalustan taustalla on tietomalli, joka pohjautuu Resurssiviisas Jyväskylä 2040 -ohjelman rakenteeseen (teemoihin ja aihealueisiin) sekä ohjelman sisällön (tavoitetilat 2030, mittarit ja toimenpiteet) välisiin riippuvuuksiin. Tietomallin perusteella muodostettiin yhteistyöalustalle rakenne, joka koostuu tavoitetila-, mittari- ja toimenpidekorteista. Kortit ovat olennainen osa palvelun sisäistä käyttöliittymää ja ne mahdollistavat kaupungin poikkihallinnolliseen resurssiviisaustyöhön liittyvän tiedon systemaattisen hallinnan sekä paremman sisäisen saavutettavuuden ja läpinäkyvyyden.
Ulkoiset verkkosivut otettiin käyttöön 30.11.2022.
Ympäristövahti-palvelun käyttöä kokeiltiin kaupunkikonsernissa keväällä 2023. Kokeilu oli onnistunut, minkä vuoksi palvelun käyttöä päätettiin jatkaa hankkeen jälkeen.
Veli-Heikki Vänttinen
Ympäristöasiantuntija
veli-heikki.vanttinen@jyvaskyla.fi